Denunciem al Ple l'ús partidista i ineficient de la subvenció a la contractació

En data 30 de Juliol de 2015, en el Ple celebrat aquell dia, l’equip de Govern va presentar una proposta de bases per a l’atorgament de subvencions a la contractació de persones desocupades del municipi per al propi 2015. En elles es contemplava que hi havia 50.000 € per a destinar a aquesta funció i depenent del total d’hores sol·licitades per les empreses, podien rebre entre 1 i 2 euros per cada hora que tinguessin contractat a un treballador o treballadora. A part de que la persona contractada havia de portar un any empadronada al municipi, no hi havia pràcticament cap altre requisit, ni referent al tipus de contracte, ni a criteris per afavorir la contractació de col·lectius més desafavorits, en resum, no importen les situacions personals ni quin tipus de contracte et fessin, que l’empresa podia optar a rebre una subvenció per el sòl fet de contractar.

Un cop proposat al plenari l’opció d’introduir criteris de preferència per tal de garantir que s’afavorís la contractació de persones que més ho podrien necessitar, com per exemple les majors de 55 anys, i afegir-hi criteris sobre la tipologia dels contractes a subvencionar, aquestes van ser rebutjades per l’equip de Govern al·legant que la partida de 50.000 € destinada a aquest efecte, no s’havia gastat al complet l’any anterior i que no calia introduir aquests criteris a les bases. Se’ns va prometre que es convocaria una mesa amb tots els grups municipals abans de l’atorgament de la subvenció i vam decidir donar un vot de confiança i votar-hi a favor.

La subvenció ha recaigut en 8 empreses, contractant-se 36 persones amb subvenció, destinant-se 47.615,50 €.

 

Després d’haver analitzat gairebé el 65% dels contractes subvencionats, el resultat d’aquest vot de confiança ha estat:

-Cap contractació a majors de 55 anys, tot hi haver-se aprovat en plenaris posteriors una moció en suport a aquest col·lectiu.

-El 95% dels contractes revisats han estat d’Interinitat o Temporals per circumstàncies de la Producció, essent només una de les 23 persones analitzades Indefinida, després de passar per 2 contractes d’Interinitat en el mateix any.

-Un empresa ha obtingut el 10% del total subvencionat, fent la pràctica totalitat dels contractes (a excepció d’un) a través de diverses Empreses de Treball Temporal.

-S’han subvencionat varis contractes amb salaris mensuals que rondaven els 500-700 € per jornades complertes.

-L’empresa on porta molts anys treballant un membre de l’equip de Govern, ha estat la major beneficiària de la subvenció amb gairebé el 40% de la dotació pressupostària.

-Dues de les trenta-sis persones contractades formaven part de la llista socialista, el que representa el 5,5% de les contractacions.

-No s’ha pogut demostrar que cap d’aquestes contractacions no s’haguessin produït igualment si no hi hagués hagut la subvenció (a excepció de les a dalt referenciades).

-Un dels requisits per a optar a la subvenció és que els treballadors estiguin empadronats a l'Arboç. No passa el mateix amb les empreses solicitants que no cal que tinguin el domicili fiscal/social per a optar a la subvenció. 

Lamentem profundament veure com un govern suposadament d’esquerres, mira tan poc pels treballadors (al no preocupar-se per les condicions laborals dels mateixos) i fa un ús tan partidista i clientelar dels fons públics.

En definitiva, no podem donar suport a una subvenció a les empreses que és ineficient perquè no assegura en cap cas noves contractacions, que subvenciona, en la major part dels casos, contractacions en condicions precàries i que fa possible la utilització de les institucions en benefici partidista o personal. En situacions com aquesta, la CUP de l’Arboç sempre tindrà el puny tancat en defensa de les institucions públiques, de les persones treballadores i les que lluiten cada dia per a poder trobar feina en condicions dignes.

Decidim votar en contra de la nova convocatòria al no voler ser partícips d’un ús interessat dels recursos públics emmascarant-lo darrere un interès social com és intentar fomentar l’ocupació.